Fin dagstur fra Bergen til Rosendal Baroniet

3308
Rosendal Norge - Rosendal Baroniet
Rosendal Norge - Rosendal Baroniet

Vi har hørt så mye om Rosendal Baroniet i Hardanger at nå var det på tide å ta en tur dit. Men hvordan kommer vi oss dit og hva kan vi forvente å se i Rosendal og i selve baroniet?

Vår reise startet på nettet som vanlig for å finne reisemåter, denne gangen fra Bergen til Rosendal. Målet for turen vår var å slappe av i koselige omgivelser, derfor ønsket vi å reise med båt siden Rosendal ligger ved Hardangerfjorden.

Kan vi reise med båt fra Bergen til Rosendal?

Til daglig ser vi mange hurtigbåter ankomme og reise fra Strandkaiterminalen i Bergen sentrum, men vi har ikke helt oversikt over hvor de kjører fra Bergen. Vi søkte i google etter bergen rosendal båt, og her kom selskapet Rødne opp på topp med en ekspressbåt fra Bergen til Rosendal. Dette høres behagelig ut

Hurtigbåt fra Bergen til Rosendal

Denne hurtigbåten går fra Strandkaiterminalen i Bergen sentrum til Rosendal kai. Det passer perfekt. Båten har flere stopp underveis blant annet ved Flesland kai og ved Os.

Reisen vår går fra Bergen sentrum til Rosendal kai og videre til fots fra kaien bort til selve Baroniet i Rosendal.

Pris på billetter Bergen – Rosendal
Vi kjøpte en tur/retur billett som inkluderte lunch inne i baroniet og omvisning med guide. Denne billetten kostet ca. 900 kroner for voksne.

Du kan kjøpe billetter kun for selve båtturen og de er selvfølgelig rimeligere, litt under 600 kroner t/r. Rødne har daglige avganger fra Bergen til Rosendal hele året. Denne ruten heter Hardangerfjordekspressen.

Avreise Bergen, ankomst Rosendal, avreise Rosendal og ankomst Bergen
Vi reiste fra Bergen klokken 08:50 og ankom Rosendal klokken 10:45.
Retur avreise Rosendal var klokken 14:25 og ankomst Bergen klokken 16:20

Rosendal Norge - Hurtigbåt fra Bergen til Rosendal
Rosendal Norge – Hurtigbåt fra Bergen til Rosendal

Kjøre bil fra Bergen til Rosendal Baroniet

Alternativet til reisen med hurtigbåten er buss eller privatbil. I følge google maps tar det 2 timer og 23 minutter å kjøre denne strekningen, inkludert en ferge. Det er 119 kilometer hver vei.

Buss fra Bergen til Rosendal tar 3 timer hver vei, inkludert bussbytte underveis.

Vi ankommer Rosendal med båt

Båtturen vår går på helt flatt vann, nesten vindstille. Etter 2 timer på hurtigbåten ankommer vi Rosendal som ligger idyllisk til ved Hardangerfjorden og ved foten av to høye fjelltopper. På denne turen skal vi holde oss nede i dalen.

Hvor ligger baroniet i Rosendal?

Til fots fra Rosendal kai til Rosendal Baroniet

I turistinformasjonen på kaien i Rosendal fikk vi et kart som viste veien, det var veldig nyttig siden det er ganske dårlig skiltet. Herfra ruslet vi bortover til selve baroniet, en ganske flat og fin vei. Det tok omlag 15 minutter å gå denne rusleturen.

Rosendal Baroniet

Da vi ankom baroniet var det litt tid for å vandre litt rundt på egenhånd i Renessansehagen og i landskapsparken. Baroniet er en nytelse for oss som liker planter, blomster, vekster, hager og tradisjonsrike bygninger. Det var grønt og frodig der. Det luktet herlig.

Norge Rosendal - Lunch i Rosendal Baroniet
Norge Rosendal – Lunch i Rosendal Baroniet

Deretter var det tid for en deilig og lett lunch. Du kan velge å sitte innendørs i Rosendal Havecafé eller Thee & Caffesalongen, eller utendørs i mellom dem.

Omvisning inne i hovedbygget i baroniet

Etter lunch fikk vi en omvisning inne i hovedbygget med en kunnskapsrik og engasjert guide. Vi anbefaler på det varmeste å delta på denne omvisningen da du får høre historien om hvorfor det er et baroni i Rosendal, historien om stedet og bygningene der, samt en rekke historier om livet på og utenfor baroniet.

Bygget er også flott innvendig og rik på historie. Guiden vår fortalte historier fra de fleste av rommene og om detaljer som dere kan se inne i huset.

Bilder fra Rosendal Baroniet

Vi har valgt å publisere kun noen få bilder fra baroniet og ingen bilder fra inne i hovedbygget. Dette begrenser vi på oppfordring fra vår guide, etter en kort forklaring skjønner vi dem godt. I stedet for å se på bilder på datamaskinen din ønsker de deg velkommen til å oppleve baroniet selv. Vi sier som dem:

Kom og opplev Rosendal Baroniet,
kom hit og vandre i hagene,
se alle de vakre blomstene om sommeren,
kjenn alle de friske luktene i hagene,
hør historien til baroniet,
hør historiene om livet i baroniet i sine glansdager.

Rosendal Norge - Rosendal Baroniet
Rosendal Norge – Rosendal Baroniet

Avreisen fra Rosendal til Bergen

Avreisen kom litt brått på etter omvisningen. Vi hadde vel glemt å følge med på klokken, så turen tilbake til båten ble en ganske rask gåtur. Båten gikk punktlig tilbake fra kaien i Rosendal til Bergen.

Rosendal Norge - Avreisen fra Rosendal til Bergen
Rosendal Norge – Avreisen fra Rosendal til Bergen

Vi valgte å sitte oppe på dekk fra kaien og et godt stykke ut på fjorden, så vi fikk både vind i håret og god utsikt til Rosendalsalpene som er Melderskin (1426 meter) og Malmangernuten (890 meter). Kanskje vi tar en fjelltur hit en gang med Bergen Turlag?

Rosendal Norge - Kart over Rosendal og Rosendalsaplene
Rosendal Norge – Kart over Rosendal og Rosendalsaplene

Oppsummering av dagsturen til Rosendal

Det var en fin tur med hurtigbåten, deilig spasertur bort til baroniet, selve baroniet var en fin opplevelse, den lette lunchen var fortreffelig og omvisningen med guide var lærerikt og undeholdende.

Vi kan på det varmeste anbefale dagsturen fra Bergen til Rosendal Baroniet, med lunch og omvisningen.

 
 

Bonustips – Trolltunga

Et besøk i baroniet kan også kombineres med en tur til Trolltunga, og da blir det en todagers tur med overnatting. Dette skal vi skrive mer om i en kommende artikkel, først må vi ta turen selv til Trolltunga. Kanskje overnatte i Odda? Følg med på teambjordal.com
 
 

Bonustips 2 – Folgefonna

Et besøk i baroniet kan også kombineres med en tur til Folgefonna, og da blir det en todagers tur med overnatting. Folgefonna ligger mellom Rosendal og Odda (Trolltunga).
 
 
Denne artikkelen er skrevet at Team Bjordal, de besøkte Rosendal Baroniet 7. juni 2018. Hele turen til Rosendal ble gjennomført på eget initiativ og de betalte alt selv til full pris.